Osp til badstu

17. september 2012

Badstu er best med osp.

Benker og vegger av osp gir et lyst, fint inntrykk i ei badstu.
Det er også et deilig treverk å sette seg ned på, fordi treet i liten grad leder varme. Høst- og vintermåneder er tid for varme badstukvelder. Mens ospas blader gulner ute, er panel av osp et førstevalg for benker og vegger i badstua. Slike materialer leveres fra en rekke norske bygdesager.

Panel til vegger eller bord til benker i badstu blir levert av mange bygdesager. De er listet opp under leverandører, og kan sorteres fylkesvis.

Til ei badstu vil nok mange foretrekke høvlet treverk. Men om skurflata etter sagbladet er jevn, er det ikke helt nødvendig.

Treet er så mykt at det ikke setter fliser i like stor grad som gran eller furu. Treslaget osp har en rekke gode egenskaper i forhold til vann. Om det får tørke ut jevnlig, og blir satt opp så alle bord får luft, er det et svært varig materiale til kledning. Derfor har det vært brukt mye til mindre hus i utmarka, slik som seterhuset på bildet.

Etterhvert som landet vårt har fått mer av gran og furuskog har brukten av osp gått noe tilbake til slike formål. Men lenge var osp et treslag som kunne finnes og brukes de fleste steder. Samtidg var det rett nok og hadde dimensjoner til å skjære materialer av. Overflata blir etterhvert fin og sølvgrå.

Nytt Fra Foreningen

Tre til uteplass og hytte

Sagbladet

Medlemsbladet til Norsk Bygdesagforening.

Sagbladet kommer ut i postabonnement 4 ganger i året til medlemmer i Norsk Bygdesagforening.
(ISSN 1894-0757Sagbladet)

Du kan også abonnere på Sagbladet uten å være medlem.

Vil du bli abonnent?
Send en e-post til admin@sag.no

Abonnementspris pr år kr. 600,-