Tre til gode hytter

25. februar 2013

Det er vesentlig at det brukes seinvokst og godt tørket tømmer, sier byggmester Knut Kolstad i siste utgave av Hytteliv.

Han står bak ei av de flotte fjellhyttene i bladet.

Svært mange bygdesager skjærer tømmer til lafting av hytter. Plank og bord til kraftig listverk og innramming av dører og vinduer, eller solid trelast til stendere eller bjelker i konstruksjonen, er andre vanlige varer fra bygdesagene, som du kan søke deg fram til her.


EKSEMPEL PÅ TRELAST TIL HYTTERLAFTEPLANK:

Ei ferdig laftehytte trenger stokker i riktig lengde, som så blir tilpasset med øks og høvel av laftehåndverkerne til ferdige vegger.
Vanligvis brukes furu, slik du ser på bildet. Furu har en ytre lys ved, og ei mørkere kjerne i midten. Kjerneveden er mest holdbar, og mange bygdesager skjærer furu også til kledningsbord og terrasser.

Nede til høyre ser du firkantskjært trelast, som tømrere og andre kaller "boks". Den kan bli fine søyler både ute og inne på hytta, eller splittes til solide benker og andre detaljer.
Stavkonstruksjonen
er helt ulik de lafta hyttene, men har fått større popularitet over de siste åra.Ask er et treslag med grov struktur, som med egner seg til golv og innredninger om det blir behandlet riktig. Blant bygdesagbruk som oppgir å skjære lauvtre, kan ask være noe av utvalget.

Nytt Fra Foreningen

Tre til uteplass og hytte

Sagbladet

Medlemsbladet til Norsk Bygdesagforening.

Sagbladet kommer ut i postabonnement 4 ganger i året til medlemmer i Norsk Bygdesagforening.
(ISSN 1894-0757Sagbladet)

Du kan også abonnere på Sagbladet uten å være medlem.

Vil du bli abonnent?
Send en e-post til admin@sag.no

Abonnementspris pr år kr. 600,-